|
Aktiespil.dk

Forside > ShortsellingShortselling

Shortselling, short selling eller bare at shorte er en betegnelse for en praksis indenfor aktiemarkedet, hvori det er muligt at profitere på faldende kurser.

Shortselling går kort sagt ud på, at man først låner et antal aktier (eller andre værdipapirer) for et lånegebyr. Dette gøres typisk fra en større aktør, der har et bredt mere eller mindre fast aktieportfolie - fx en bank. Så sælger man aktierne og sætter pengene til side. Derefter venter man på, at kursen falder, hvorefter man køber aktierne tilbage, og afleverer dem der, hvor man har lånt dem. Forskellen mellem hvad man solgte de lånte aktier for, og hvad man måtte betale for at købe dem tilbage (fratrukket lånegebyret), er nu ens gevinst. På den måde har man konverteret kursfald til profit, fordi tabet på kursfaldet blev undgået.

Omvendt kan man også tabe på at short-sælge, hvis de værdipapirer, man har lånt, mod forventning stiger i pris, efter de er blevet solgt. Nu er man tvunget til at købe disse tilbage til en højere pris for at aflevere dem igen, hvorfor short-sælgeren både taber lånegebyret og kursforskellen.
Du er her: Shortselling - Alt om aktier og aktiespil

akiespillet aktiespil